Marie-Antoinette

Ett av historiens mest dramatiska livsöden, en kvinnas uppgång och fall från liv i lyx till förnedring.

   Titta på trailer   Köp nu

Marie-Antoinettes livshistoria. Hur hon kom från Österrike till det stela franska hovet, bortgift som fjortonåring med franske kronprinsen. Hennes vilda nöjesliv under de sju första åren vid hovet, halsbandsaffären som svärtade ner hennes rykte, romansen med svenske Axel von Fersen (d.y.), flykten till Varennes, fritagningsförsöken från fängelset (bl a Nejlikeaffären som ligger till grund för romanen Röda Nejlikan) och det sorgliga slutet. En historia som även innefattar mode, frisyrer, husdjur, vad som hände med hennes barn och Axel von Fersen. Få människor har upplevt så många och tvära kast i livet som denna kvinna. Missa inte denna spännande historia.


Din kursledare


Historiska kvinnor
Historiska kvinnor

Hej! Jag heter Ann-Marie Persson och är kursledare i ämnet Historiska kvinnor. Det är jag som producerat onlinekurserna om kvinnor i historien. Min bakgrund är att jag har en fil.mag.i Historia vid Lunds universitet och en fil.mag. i Konstvetenskap och visuell kommunikation vid Linköpings universitet, samt tolv års erfarenhet av att producera och hålla kurser om historiska kvinnor på reguljärt vis åt Folkuniversitetet.

Jag har också ett brinnande intresse för historia, ett ämne som jag gillat i hela mitt liv. Som tolvåring köpte jag boken "Med arkeologen Sverige runt", och i tjugoårsåldern läste jag min första biografi, som handlade om Elizabeth Tudor. Sedan fastnade jag totalt för detta med biografier. Efter ca tio år i yrkeslivet som säljare och marknadsförare läste jag historia och konstvetenskap vid Lund och Linköpings universitet och startade sedan kurserna om Historiska kvinnor hos Folkuniversitetet. Jag har parallellt med kursledarjobbet även arbetat som journalist.

Historiska kvinnor har funnits som namn på kurser i tolv års tid. Jag startade första kursen då jag tyckte att kvinnor som gjort avtryck i historien alltför ofta saknades i historieundervisningen, ända upp till universitetsnivå. Att kvinnor i historien inte förekommer särskilt ofta inom grundskola och gymnasium fastställs ofta, men det görs inte mycket åt det. Det är en förhoppning att kursutbudet här på Historiska kvinnor ska råd bot på den saken.

Nu utvidgas kurskonceptet Historiska kvinnor till att även omfatta onlinekurser, vilket ska göra kursinnehållet mera lättillgängligt för en större publik.Ett motto för mig är att historia ska vara roligt, och för att åstadkomma detta fokuseras kursinnehållet ofta på detaljer, det kan vara vad man åt, hur man skötte sin hygien, vilka husdjur man hade, hur man bodde, hur man klädde och sminkade sig, och framförallt ska människan bakom masken redovisas. Ett annat motto är att kursdeltagarna ska känna att de förflyttas till den tid det handlar om, och även här är detaljerna viktiga.

Så säger kursdeltagare om mina kurser:

"Jag ser fram emot varje ny kurs"

"Så här rolig var aldrig historia i skolan"

"Intressanta och roliga detaljer"


Se gärna den kostnadsfria introduktionsfilmen om kurserna där jag närmare presenterar kurskonceptet, som i korthet innebär bildsatta föredrag.

För varje kurs finns en gratis trailer här på kurser.webb-kurser.se


Mer information finner du på min webbplats: historiskakvinnor.com

Om du har frågor är du välkommen att kontakta mig på: [email protected]Vanliga frågor


When does the course start and finish?
The course starts now and never ends! It is a completely self-paced online course - you decide when you start and when you finish.
How long do I have access to the course?
How does lifetime access sound? After enrolling, you have unlimited access to this course for as long as you like - across any and all devices you own.
What if I am unhappy with the course?
We would never want you to be unhappy! If you are unsatisfied with your purchase, contact us in the first 30 days and we will give you a full refund.

Kom igång nu!